Frågor gällande ridning, maila: solnaridsol@gmail.com. Avbokningar, bokningar och liknande sker dock alltid per telefon 08-85 15 62

Att välja bildstorlek för bilder till hemsidan

I den här lathunden går vi igenom hur man väljer storlek på en originalbild samt hur man ändrar storlek. Man kan kolla på sidan hur stor bilden är på hemsidan. Det är viktigt att man har 100% zoomnivå i webbläsaren och inget annat. Annars blir det fel, Tryck Ctrl och scrolla med musen samtidigt för att gå till 100% zoomnivå.

Försök göra den tilltänkta bilden i samma storlek eller något större än den visas på hemsidan. Man kan kolla på hur bred och hög bilden är i pixlar men det är lite överkurs. Oftast räcker det med att man kollar på ett ungefär hur stor bilden behöver vara. Exempelvis så kan vi säga att jag vill byta den här bilden: 

Lathund bild 0

Öppna Pixlr E https://pixlr.com/se/

Lathund bild 1

Välj en bild som du vill använda. Öppna bilden med pixlr 

Lathund bild 2

Nu kan du se hur stor din bild kommer bli. Se till att du har zoomnivå på 100% för att se “verklig storlek”. i det första området jag ringat in ser vi även höjden (h) och bredden (w) i pixlar. Bredden är 765. 

Lathund bild 3

Sätter jag fönstren bredvid varann ser jag om min nya bild är för stor eller för liten för hemsidan. Här kan jag se att orginalbilden är mycket större så den kan vi minska.

Lathund bild 4

Tryck spara

Lathund bild 5

Välj sedan jpg, kvalitet medel (Det här komprimerar bilden och gör att den går snabbare att läsa in för besökaren på hemsidan). Sätt en bredd. 380 sätter jag för bilden som ska va visas som profilbild. 380 är (ungefär) hälften av 765 som var den tidigare bredden. Höjden behöver man inte ställa in, den ändras relativt till den bredd man har valt. Tryck sedan “spara som”

Lathund bild 6

Nu har vi sparat om en bild så att den är till ytan mindre och även är komprimerad. Öppnar man bilden från datorn kan man också jämföra storleken mot bilden som är på hemsidan. Även här måste man tänka på zoomnivån och att den är på 100% .

Lathund bild 7